Vad hände på Oscarsgalan 2019?

Dolby Theatre i Los Angeles, USA är platsen där alla Oscarsgalor hållits och hålls än idag. Precis som vanligt även i år välkomnade Dolby Theatre en uppsjö av vackert klädda, fantastiskt snygga skådisar och musiker för 91:a Oscarsgalan.

Stjärnorna gick på den röda mattan med den sedvanliga glansen iklädda stiliga (och i vissa fall mindre stiliga) klänningar från kända designers.

Ett av kvällens mest uppmärksammade moment var när Lady Gaga och Bradley Cooper sjöng låten Shallow från filmen där båda två spelade – A star is born.

Som vanligt annonserades de nominerade till Oscarsgalan en månad innan själva händelsen. Den glada nyheten att två svenskar faktiskt var med på listan spred sig som en löpeld. Den första var kompositören Ludwig Göransson som nominerats för bästa originalmusik i filmen Black Panther.

Göran Lundström som var filmen Gräns makeup artist var den andra. Och lyckan var ju stor då Ludwig Göransson vann för sin musik i filmen Black Panther.

En gala utan värd

Det intressanta för årets gala var att det inte fanns någon värd. Det har spekulerats kring huruvida en sådan behövs. Där finns det olika åsikter.

I år var det presentatörerna själva som tog över den rollen och det var inte många som märkte att en värd saknades överhuvudtaget. Det var en trevlig och välkommen förändring speciellt med tanke på att värdarna nuförtiden satsade mycket på att berätta färdigskrivna vitsar, något som kanske kändes lite väl tråkigt i längden.

Det bästa tacktalet

Tacktalen är ju kvällen höjdpunkter. Tårögda skådespelare tar emot sina priser och tackar dem som hjälpt dem under deras arbete med filmen.

Olivia Colman som vann priset för bästa kvinnliga huvudroll för sitt bidrag i The Favourite höll ett roligt och oväntat tal. Hon tackade givetvis filmteamet i The Favourite och sina medskådespelare. Även kollegan Glenn Close som alla trodde skulle vinna priset nämndes i Colmans tal samtidigt som vinnaren noterade att just Colman är hennes största idol.