Academy Awards i återblick: Vad hände på 2022 års Oscarsgala?

Alltså. Om du inte redan hört vad som hände på Oscarsgalan i år måste du ha levt under en sten. Snacka om en händelserik gala! Jag förstår att du som läser nog redan har tagit del av alla skandalrubriker, men jag tänkte försöka mig på en liten recap i alla fall. 

Först och främst ska vi ju reda ut det här med Academy Awards vs. Oscars. Det kan vara lite förvirrande att läsa amerikansk press, för det verkar ibland som om det är två olika galor. Det är det alltså inte. Academy Awards och Oscarsgalan är samma sak. Det vill säga årets mest prestigefyllda filmgala som samlar filmstjärnor från hela världen.

Vissa Hollywoodstjärnor levererade mer än andra

Men mest amerikanska filmstjärnor, så klart, eftersom Kaliforniens Hollywood är filmens absoluta huvudstad. Kom inte dragandes med någon fransk noir nu, när vi snackar storfilm är det Hollywood som gäller. Och på årets Oscarsgala levererade vissa av de amerikanska filmstjärnorna mer än andra, så att säga.

Komikern Chris Rock ledde galan. Han är känd för sina roliga skämt, och i år tyckte många att han var roligare än någonsin. Även om VISSA inte direkt höll med om det! Will Smith, till exempel, var inte alls öppen för några skämt. Särskilt inte skämt om hans fru, Jada Pinkett Smith. Oturligt nog var det precis henne Chris Rock valde att skämta om. Vilket ledde till ett stort debacle.

Will Smith lappade till Chris Rock

Efter att Jada Pinkett Smith smädats för sin frisyr (som beklagligt nog är mycket kort på grund av hårsjukdomen alopecia) stormade Will Smith scenen och gav Chris Rock en örfil rakt i ansiktet. Jag satt naturligtvis uppe och kollade på livesändningen, och oj vad jag blev förvånad. Jag har nog aldrig sett något liknande på tv förut. Det var inte alls som när de slåss på actionfilmer. 

Hur som helst, Chris Rock tog situationen med betydligt bättre fattning än vad jag gjorde. (Jag skrek rakt ut i soffan.) Och efter örfilen klev Will Smith helt enkelt tillbaka till sin stol, och så fortsatte galan efter en kort reklampaus. Där och då gjordes det betydligt mindre sak av det än vad som gjorts i pressen efteråt. Will Smith fick till och med en Oscarsstatyett!

Will Smith vann en Oscar för bästa manliga huvudroll

Örfilaren Smith vann alltså kategorin för “Bästa manliga huvudroll”. Välförtjänt, rent filmiskt, men det har också ifrågasatts om han inte borde blivit fråntagen sin Oscar direkt med tanke på att han faktiskt utövade våld på galans presentatör. Jag låter det vara osagt vad jag tycker i frågan, men spännande var det i alla fall. 

Det här med Will Smith, Chris Rock och Jada Pinkett Smiths frisyr är faktiskt nästan allt jag minns från Oscarsgalan, men självklart delades det ut priser i en massa andra kategorier också. Jessica Chastain vann kategorin “Bästa kvinnliga huvudroll”, till exempel. Men ALLT annat som hände på galan överskuggades av den där örfilen. Jag hoppas verkligen Chris och Jada mår bra nu.