20 år av Fear and Loathing in Las Vegas

Det kanske känns helt otroligt, men det är faktiskt 20 år sen Fear and loathing in Las Vegas kom ut och blev nästan direkt en kultklassiker. För den som någon gång har sett filmen så är spelandet i den säkert inpräntat i minnet. Idag kan man komma åt spelet på casinos på många olika sätt, ett av de mest populära är såklart att spela online, till exempel kan man just nu få en Bethard bonus som man kan använda för att få lite extra pengar att spela för. Dock så är det fortfarande många varje år som ser filmen och blir lite sugna på att ta en tripp till Las Vegas för att få uppleva något i klass med vad filmen bjuder på.

Filmen är baserad på en bok, och det är mycket galet som händer både i den och i filmatiseringen. Det som gör filmen till något alldeles extra är skådisarna, som gör starka insatser allihop. Filmen är fortfarande bra och håller för att ses om, vilket det är långt ifrån alla 20-åriga filmer som gör.

Johnny Depp och Benicio del Toro

Det är dessa två som spelar huvudrollerna i filmen, de flesta som ser en bild från inspelningarna eller en snutt ur filmen kommer att känna igen de rosa solglasögonen och fiskarhatten som Depp har på sig i sin roll. Nu för tiden är det nog inte många som minns när Depp fortfarande var en av indieregissörernas favorit, nu när han istället bara gör stora studiefilmer och inte får så bra kritik längre. Benicio del Toro är däremot fortfarande eftertraktad av regissörer som vill ha karaktärsporträtt gjorda på ett trovärdigt och äkta sätt.

Värt att nämna är också att den som regisserade Fear and loathing in Las Vegas såklart var legenden och Monty Python medlemmen Terry Gilliam. Filmen baseras på en bok av den amerikanska författaren Hunter S Thompson, och det räknas som hans mest kända, även om han under sin karriär skrev hela 18 böcker.

Många försökte göra filmen

Det var faktiskt inte bara Terry som ville fånga Thompsons bok i filmformat, ända sedan boken först publicerades så var dt snack om att göra en filmatisering. De som ville göra en film men som inte riktigt fick till det var till exempel Martin Scorsese och Oliver Stone. Istället för Depp och del Toro hade vi kunnat se Marlon Brando och Jack Nicholson i rollerna. Det är svårt att säga hur en sådan film hade tagits emot eller slutat, men det vi vet är att ibland lönar det sig att vänta på något gott.

Inte mycket är faktiskt Las Vegas

Som så ofta i filmvärlden så är det faktiskt inte platsen som filmen handlar om som man får se på skärmen. Ofta är det för dyrt att spela in i till exempel Paris eller New York, så då använder man istället andra städer och får det att se ut som att man faktiskt är på plats. Så var det med den här filmen också, det allra mesta filmades på set som byggdes upp i Los Angeles, alltså inga riktiga byggnader och hus, och lite av det spelades in på andra platser i stan. Det är ganska lite av det som hamnade på skärmen som faktiskt är inspelat i Las Vegas, även om det ser övertygande ut på filmen.

Se om den med nya ögon

Det är på tiden att se om den här filmen, inte minst för att man kan koncentrera sig på att hitta så många kända ansikten som möjligt flimra förbi. Det finns faktiskt en hel del, bland annat kan man se Christina Ricci, Tobey Maguire och Cameron Diaz i små cameo-roller i filmen. Värt att se om bara för att hitta dem alla!